U bent of komt in behandeling voor oedeemtherapie bij de huidtherapeut van Huidtherapie van Brakel omdat u last heeft van ´lymfoedeem´ ook wel oedeem of vochtophoping genoemd. Oedeem geeft een zwaar of vermoeid gevoel in de arm of het been, een strak en gespannen gevoel rondom de pols, vingers, enkels, elleboog of knieën. Een behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van klachten te voorkomen. De behandelingen worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar.
Lymfoedeem of oedeem is een vochtophoping, veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem dat vocht en allerei andere stoffen door het lichaam transporteert. Deze storing kan aangeboren zijn, dit heet primair lymfoedeem. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren als gevolg van een operatie of bestraling (secundair lymfoedeem).
De behandeling van lymfoedeem bestaat uit oedeemtherapie die de volgende onderdelen bevat: manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, lymftaping, compressietherapie en bewegings- en ademhalingsoefeningen. Aan het eind van de behandelperiode wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten om het verkregen resultaat te behouden en te voorkomen dat het oedeem terugkomt.
Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die door zachte pompende bewegingen de vochtopname door de lymfvaten stimuleert. Hierdoor wordt de opname en afvoer van weefselvocht verhoogd en zal het oedeem verminderen.
Lymftaping is uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale CureTape® heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. Tijdens beweging is er bovendien sprake van een micromassage-effect.
Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die de huidtherapeut toepast bij bepaalde gradaties van lymfoedeem. Door oedeemgrepen kan lymfvocht door het weefsel heen worden geleid naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen kan verhard weefsel (fibrose) soepeler worden gemaakt.
Deze therapie is een combinatie van zwachtelen en bewegen. Om het effect van de behandeling te behouden, zwachtelen we het ledemaat met het oedeem in. Dat kan onder meer met een zogeheten Jovipak. In combinatie met compressietherapie is het van groot belang dat u bewegingsoefeningen doet. Als het oedeem na verloop van tijd niet verder afneemt, wordt een therapeutisch elastische kous aangemeten.
De huidtherapeut leert u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aan, die de afvoer van lymfvocht bevorderen. U kunt dit proces verder stimuleren door de oefeningen thuis zelf te doen. Beweging stimuleert namelijk de lymfvaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Voldoende bewegen is dus belangrijk, maar let er wel op dat u overbelasting van het lichaam voorkomt.
Lymphapress of pressotherapie is een apparaat dat bestaat uit een luchtpomp aangesloten op een arm of op een beenmanchet.
Het manchet is rondom voorzien van luchtkamers. Het apparaat pompt lucht door de luchtkamers en dit veroorzaakt drukgolven. Deze drukgolven geven een masserend effect, zodat het lymfevocht richting het hart wordt gemasseerd. Het programma wordt op het de lymfapress ingesteld door de huidtherapeut. De lymfapress is een aanvullende behandeling bij oedeemtherapie.
Deze therapeutische elastische vlakbrei kousen meten we aan als uw ledemaat oedeemvvrij is. Deze therapeutische elastische kous zult u elke dag, de hele dag en de rest van uw leven moeten blijven dragen om het oedeem onder controle te houden. Lymfoedeem is namelijk een chronische aandoening.